Slagterprisen 2017

Landbrug & Fødevarer sætter igen i 2017 maksimal fokus både på dagligvareslagtere og privatslagtere og uddeler derfor igen en pris i hver kategori.  De dygtige nominerede slagtere er fundet.

Er din lokale slagter blandt landets bedste?

De nominerede til Slagterprisen 2017 er fundet. Igen i år er prisen delt i to; én til slagteren i dagligvarebutikken og én til den selvstændige slagter.

En stærk fødevarebranche kræver dygtige ildsjæle. Derfor hædrer Landbrug & Fødevarer endnu engang branchens bedste slagtere med Slagterprisen 2017. Igen i år er der to kategorier, man kan vinde prisen i. Den ene pris går til slagtere i dagligvarebutikker og den anden går til private slagtere. 

Der er hele fire nominerede i hver kategori. De nominerede er alle dygtige håndværkere med høje krav til kvalitet, stort kendskab til kødet og øvrige råvarer i produktionen og ikke mindst med stort fokus på god betjening og vejledning af kunderne. Normalt nomineres blot tre i hver kategori, men feltet var så kompetent i år, at juryen valgte at nominere to ekstra. 

Vickie Enné Ryge, der er Landbrug & Fødevarers repræsentant i juryen, siger:
”Det er længe siden, vi har mødt så mange dygtige fag- og forretningsfolk i ét felt. De nominerede har alle styr både på håndværket og bundlinjen.”

Juryen kommer på uanmeldt besøg hos de otte nominerede slagtere for at se, om virkeligheden i butikken svarer til den præsentation, de fik på præsentationsdagen. Og i år møder de nominerede desuden en mystery shopper i deres butikker.

”Vi glæder os til at besøge de nominerede. Det er altid dejligt at se fagfolk i deres rette element,” siger Vickie Enné Ryge.

Stærkt felt 

Det var de små marginaler, der afgjorde, hvem der blev nomineret. Juryen var enig i, at de otte havde lige det ekstra, der berettiger til en nominering til Slagterprisen.

De nominerede i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’ er:

Slagtermester Daniel Jensen, Kvickly Vericentret, Risskov
Slagtermester René Højer, MENY, Grenå
Slagtermester Christian S. Hansen, Salling Super, Aarhus
Slagtermester Søren Rasmussen, MENY, Hellerup 

De nominerede i kategorien ’Privatslagtere’ er:

Slagtermester Marco Hellerup, Slagteren i Højslev, Højslev
Slagtermestrene Bjarke og Mark, Slagter-Riget, Aarhus 
Slagtermester Bent Lilholm, Slagter Lilholm, Rødovre Centrum, Rødovre
Slagtermester Palle Christensen, Slagter Frimann, Roskilde

Juryen kommer på uanmeldt besøg hos de otte nominerede slagtere for at se, om virkeligheden i butikken svarer til den præsentation, de fik på præsentationsdagen. Og i år møder de nominerede desuden en mystery shopper i deres butikker.

”Vi glæder os til at besøge de nominerede. Det er altid dejligt at se fagfolk i deres rette element,” siger Vickie Enné Ryge.

Priserne overrækkes på Fødevaredagen
Vinderne hædres på Landbrug & Fødevarers store branchedag, Fødevaredagen, der finder sted den 26. september på Hindsgavl Slot i Middelfart.

For yderligere info: 
Kontakt Vickie Enné Ryge, seniorkonsulent, Landbrug & Fødevarer, tlf. 3339 4262 eller
mobil 4193 2970.  

Foto og logo til download på www.slagterprisen.dk under pressematerialer 

Slagterprisforløb

Hvem er landets bedste slagtere 2017?  

Vi fortsætter successen og kårer igen i år den bedste slagter i to kategorier. Landbrug & Fødevarer ønsker at sætte maksimal fokus på både dagligvareslagtere og private slagtere, og derfor uddeler vi en pris til den bedste i hver kategori. 

Hvem gør det bedst – efter din mening? 
Du kan indstille de kandidater, du mener, bør være med i opløbet. Indstil en eller flere favoritter senest 27. marts ved at udfylde indstillingsskemaet og ved at optage en video af køledisken/den betjente disk hos din kandidat. Videoen optages på din mobil og skal være max 2 minutter lang. 

Hvem kan indstille? 
Kandidater til Slagterprisen 2017 kan indstilles af:

  • Konsulenter hos dagligvarekæderne kan indstille supermarkedsslagtere
  • Fagpersoner fra slagterbranchen kan indstille privatslagtere

Sådan findes vinderne 
Juryen vurderer indstillingerne og gennemser videoerne i forhold til indstillingskriterierne. De udvalgte kandidater inviteres herefter til præsentationsmøde hos Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København, hvorefter juryen finder de nominerede i begge kategorier. De nominerede offentliggøres i uge 17, og juryen aflægger uanmeldte besøg hos de nominerede i løbet af de næste måneder. Forløbet kulminerer med prisoverrækkelsen på Fødevaredagen den 26. september 2017. 

Tidsplan 2017

  • 27. februar – åbnes for indstillinger
  • 27. marts – deadline for indstillinger   
  • Juryens vurderinger
  • 5. april – præsentationsmøde på Axelborg
  • Uge 17 – de nominerede offentliggøres
  • Uanmeldte jurybesøg hos de nominerede
  • Uanmeldt besøg af mystery shopper
  • 26. september – Prisoverrækkelse på Fødevaredagen, Hindsgavl Slot

Slagterprisen er finansieret af Svineafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden 

Kriterier Slagterprisen 2017

Kriterierne gælder både for slagtere i dagligvarebutikker og privatslagtere
Juryen kigger bredt på slagterens faglighed, udtryk og salg. Det er altså ikke nok at være en dygtig håndværker – kundeservice og præsentation vægtes også højt. Juryen forholder sig til en række punkter, som hver især vægter i den samlede vurdering.

Juryen er naturligvis opmærksom på, at vilkårene og mulighederne ikke er identiske i dagligvarebutikkernes slagterafdelinger og hos privatslagtere. Det tager den højde for i sin vurdering.

Her kan du se, hvilke punkter, der spiller en rolle i den endelige bedømmelse:

Håndværk – vægter 50 procent i den samlede vurdering

  • Slagterens faglige og professionelle niveau fra håndtering af produkter til tilberedningsmetoder, herunder pålægsprodukter, nytænkte løsninger og hygiejne
  • Evt. efteruddannelse for at holde den høje standard
  • Redegørelsen for kvalitet i forhold til racer, opvækst, modning/krogmodning og tilberedning
  • Kvaliteten af både kød og tilbehør for at sikre kunden et godt resultat på tallerkenen
  • Evt. signaturprodukt

Sortiment og Space Management – vægter 25 procent i den samlede vurdering

  • Et sortiment med dybde (forskellige udskæringer/indmad) og bredde (forskellige kødtyper), som inspirerer kunden
  • Udfordring af kunderne på sortiment og fokus på forbrugertrends, fx convenience
  • Differentieret sortiment, der appellerer til hverdag eller weekend
  • Redegørelsen for til- eller fravalg af økologi, lokale råvarer og varer i sæson
  • Tilgængelig information om kødets oprindelse, og slagterens begrundelse for sit sortiment

Kunden i centrum – vægter 25 procent i den samlede vurdering

  • Højt serviceniveau med synlig slagter og kunden i centrum
  • Evnen til at hjælpe til kundens planlagte køb (Ease to shop)
  • Dygtigt og differentieret personligt salg, med fokus på opsalg, mersalg og krydssalg
  • Gastronomisk indsigt med korrekte tilberedningsanvisninger og tanke på hele måltider
  • Slagteren kan dokumentere vækst i sin afdeling/butik (index eller anden dokumentation)

Glad Smiley fra Fødevarekontrollen er en betingelse!

Efter nomineringen får alle nominerede besøg af en anonym person (mystery shopper), for at juryen kan få dokumentation for kundeoplevelsen i afdelingen/butikken.

Jury 2017

Sabina Christensen, Key Account Manager, Danish Crown Pork Danmark
Henrik Andersen, konsulent, Danish Crown Beef
Ralf Eg Sørensen, Key Account Manager, Tican Food
Remi Wideking, Purchasing Manager, Coop Danmark Food
Benny Jepsen, ferskvarechef, Dagrofa
Christian Friis, faglærer, ZBC, Roskilde, Slagteriskolen
Vickie Enné Ryge, seniorkonsulent, Landbrug & Fødevarer

Alle hovedaktører i dansk dagligvarehandel får muligheden for at være med i juryen i 2017 og 2018.

Vickie Enné Ryge

Vickie Enné Ryge

Seniorkonsulent - Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling

Telefon +4533394262

Mobil +4541932970

Anne Heide Lund

Anne Heide Lund

Markedskoordinator - Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling

Telefon +4533394408

Mobil +4524618354

Tidligere vindere

Forbrugerne kan være sikre på at blive vejledt efter alle kunstens regler, hvis de køber slagtervarer fra Meny i Aalborg eller slår vejen forbi Munkholm Slagteren i Holbæk. Begge slagtere havde på hver deres måde duperet juryen og kollegaer i branchen til Slagterprisen 2016, og derfor blev de vindere i hver deres kategori; Jai Khamnuanwit fra Munkholm Slagteren i Holbæk i kategorien ’Privatslagtere’ og slagtermester Thor Bak fra Meny i Aalborg i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’.

En enig jury synes, at de to slagtere skiller sig tydeligt ud med deres høje faglige niveau, med fokus på godt og ærligt håndværk og med stor sans for et bredt og inspirerende sortiment både i fersk kød, færdige middagsretter og delikatessevarer.

Hanne Castenschiold, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer og med i juryen til Slagterprisen, siger:
”Hos Munkholm Slagteren Jai Khamnuawit i Holbæk er der en unik passion, ærlighed og engagement i alle butikkens produkter. Jai formår på ganske lidt plads at producere lækre måltidsløsninger, hjemmelavet tilbehør og tilbyde bisonbøffer, hvis man vil imponere vennerne.”

Juryen er derfor meget glad for at hædre Jai Khamnuawit med Slagterprisen 2016 i kategorien ’Privatslagtere’:
”Jai bruger lokale råvarer, når det er muligt. Han tænker på alle detaljer og producerer alt uden tilsætningsstoffer og gluten til kundernes store tilfredshed. Og så tilfører Jai den danske måltidstradition sund inspiration fra sin asiatiske baggrund og løfter dermed kvaliteten og smagen, så det er altid en oplevelse at handle hos Jai,” siger Hanne Castenschiold på vegne af juryen.

Slagtermester Thor Bak fra Meny i Aalborg vinder i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’. Om ham siger en enig jury: ”Thor Bak fra Meny i Aalborg står for et meget bredt sortiment – ikke mindst i økologisk kød. Og for nytænkning indenfor både kød og pålægsprodukter; herunder den særlige Skalborg skinke.”

 

Meny i Aalborg, vinder i kategorien 'Slagtere i dagligvarebutikker'

Juryen synes derfor, at Thor Bak er en meget værdig modtager af Slagterprisen 2016 i kategorien ’Slagtere i dagligvarebutikker’:

”Håndværket er i top, skærekvalitet og finish er perfekt, og der er masser af inspiration at hente – både i kølediskene og i de velassorterede delikatesse- og fiskeafdelinger. Det samme gælder den betjente slagterdisk. Som kunde finder du nemt oplysninger om oprindelse, kvalitet og tilberedning på varerne, og du får en professionel personlig vejledning, hvis du har brug for det,” siger Hanne Castenschiold på vegne af juryen.

Berørte og stolte slagtermestre
Det var to glade vindere, der fik overrakt prisen til branchens store festdag Fødevaredagen på Hindsgavl Slot i Middelfart den 12. oktober.

”Det er rigtig fedt at blive anerkendt på den måde. Det er noget, jeg har arbejdet på og stræbt efter i flere år. Faktisk vil jeg sige, at bare dét, at vi blev nomineret er en stor ære,” siger Jai Khamnuawit.

Glæden og ikke mindst overraskelsen er lige så stor hos Thor Bak:

”Det her pris er en kæmpe cadeau, som jeg sætter ekstrem stor pris på. Det betyder jo, at der er en masse fagfolk, der har set på os og vores butik, og som kan se, at vi laver et godt stykke arbejde. Det er jeg meget stolt af,” siger han. 

 

De slog konkurrenterne på målstregen
I kategorien ”Slagtere i dagligvarebutikker” løb Kenneth Hansen, SuperBrugsen, Havdrup med sejren og i kategorien ”privatslagtere” er Peter Mortensen, Slagter Mortensen, Lemvig den dygtige vinder.

Vinder af Slagterprisen 2015 i kategorien privatslagtere Slagtermester Peter Mortensen, Slagter Mortensen, Lemvig. Prisen blev overrakt af Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer. Foto: Carsten Andersen

 

Feltet til begge priser var meget tæt, men jurymedlem Vickie Enné Ryge, Landbrug & Fødevarer, mener, at vinderne i den grad har fortjent deres sejr.
- Der var mange gode slagtere, der blev indstillet til prisen. Vi fik nomineret de dygtigste og mest innovative, men de to vindere er dog noget særligt. Lige fra anderledes produkter der passer til sæson og anledning, til spændende produktnyheder, moderne kommunikation og et særligt kundefokus. De to vindere har det ekstra, der gør, at de fortjener prisen, siger Vickie Enné Ryge, Landbrug & Fødevarer.

Slagterprisen uddeles af Landbrug & Fødevarer som et led i at sikre forbrugerne kvalitetskød, bedre navigation og godt håndværk i dansk detailhandel. Slagterpriserne blev overrakt på branchens store dag, Fødevaredagen den 28. oktober.

Se pressemeddelelsen


Havdrup from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Der var store klapsalver og flotte hyldesttaler, da slagtermester Peter Olsen fra Emilievejs Slagterforretning i Frederikshavn blev kåret som vinder af Slagterprisen 2014 på Landbrug & Fødevarers store branchedag Fødevaredagen i Turbinehallen i Aarhus tirsdag den 28. oktober.

Peter Olsen vandt over de to andre nominerede, da pointene var talt op efter en onlineafstemning blandt kollegaer i branchen og Slagterprisens jury. Begge parters point talte 50 pct.

Ifølge seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Kristensen, er det meget fortjent, at Peter Olsen har vundet prisen.
- Peter Olsen holder fast i traditionerne og forstår alligevel at være nytænkende og sætte fokus på produkter og måltidsløsninger. Han afholder temadage om alt fra fedtfattig kost, til sådan laver du dine egne pølser, og han har fat i næste generation af forbrugere, som han også holder kurser for i ferierne. Han er en af de slagtere, der fremtidssikrer slagterfaget via sine mange gode initiativer. Derfor står han også som vinder af Slagterprisen 2014, siger Vickie Kristensen.

Ud over at være en god slagter, er Peter Olsen også en dygtig forretningsmand, der forstår at drive en slagterbutik.
- Peter Olsen åbner sin butik lørdag morgen kl. 6.00. De fleste ville mene, det var tåbeligt tidligt, men kunderne strømmer til for at købe Peters leverpostej, og ender med at få købt meget mere end leverpostej. Det kommer der af at forstå sine kunder, og hvad de vil have, og det skal også til, når man driver en slagterbutik, siger Vickie Kristensen.

Rørt vinder
Peter Olsen selv var tydeligt rørt over, at være vinder af Årets Slagterpris 2014.
-Det her er en af de bedste dage i mit liv. Tænkt at blive anerkendt for sit arbejde på den her måde. Det kommer simpelthen til at betyde så meget for min butik, at jeg har vundet Slagterprisen. Det betyder allerede virkelig meget for mig, og jeg er meget ydmyg overfor, at jeg har fået lov til at vinde i år, siger Peter Olsen, der ikke havde følt sig sikker på sejren, før hans navn blev råbt op.

-Det var et stærkt felt, og jeg var ikke sikker på noget som helst. Men jeg har håbet i langt tid. Det vil jeg gerne indrømme. Så denne her pris kommer til at stå til skue på hæderspladsen i min forretning, siger Peter Olsen.

Vinderen af årets Slagterpris har hele næste år lov til at reklamere med prisen og titlen i sin butik.

Yderligere informationer:
Vickie Kristensen, seniorkonsulent i Handel, Marked & Ernæring hos Landbrug & Fødevarer , tlf.33394262. Mob:41932970. Mail: vkr@lf.dk   
Marie Grabow Westergaard, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf. 30178871, mail: mgw@lf.dk  

 

 

Emilievejs Slagterforretning from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

Slagter Bertelsen fra Holstebro har åbnet sin egen nøglehulsmærkede pølsevogn og i det hele taget gjort butikken til noget ekstraordinært. For de nyskabende initiativer modtog han i dag branchens hæder - den prestigefyldte Slagterpris 2013.

Der var spænding til det sidste, da Landbrug & Fødevarer lagde lokaler til uddeling af Slagterprisen 2013. I år fik branchen lov til at stemme på deres favorit blandt fire nominerede, og løbet var tæt til den sidste stemme var talt op. Men slagtermester Jens Bertelsen fra Holstebro endte med at løbe med den prestigefyldte pris.

Ifølge seniorkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Vickie Kristensen, er det fuldt fortjent, at Jens Bertelsen har vundet prisen.

- Alle de nominerede har et enormt højt niveau med fokus på basishåndværket og kvaliteten i råvarerne. Men Slagter Bertelsen har en enormt effektiv og skarp produktion i sin butik. Samtidig tænker han hele tiden nyt. Han har for eksempel startet Danmarks første nøglehulsmærkede grillbar med sine egne pølser, og det er de små ekstra ting der gør, at han bliver vinderen i år, siger Vickie Kristensen.

Hun fremhæver samtidig, at årets vinder er fjerde generation i slagterbutikken.

- Slagterfaget ligger på det nærmeste i Jens Bertelsens blod. Det kan man se i hans butik, og i den stolthed han har omkring faget, siger Vickie Kristensen.

En utrolig glad mand
Det var en utrolig overrasket og glad Jens Bertelsen fra Holstebro, der kunne tage imod det speciallavede trofæ, da stemmerne var talt op.

-Jeg ser helt klart denne pris som en ærespris. At man bliver belønnet for historie og kvalitet betyder meget. Jeg er jo en beskeden jyde, men det er jo altid noget at vinde sådan en pris, når man bor i en by som Holstebro med hele fem slagtere, sagde Jens Bertelsen.

Vinderen af årets slagterpris har hele næste år lov til at reklamere med prisen og titlen i sin butik.


 

 

 

Jens Bertelsen - Slagterprisvinder 2013 from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.

”Sådan har vi altid gjort!”... Det er en sætning, vi alle kender.

Man kan gøre, som man altid har gjort, fordi det fungerer godt. Man kan gøre, som man altid har gjort, fordi man ikke tør andet. Det velkendte er ikke nær så skræmmende som det ukendte. Endelig kan man gøre, som man altid har gjort, fordi man mangler fantasi til at forestille sig, at tingene kan være anderledes.

I dag kårer vi årets bedste slagter, slagtermester Jan Lund. Hvis Jan gør, som han altid har gjort, så gør han det, fordi det fungerer godt. Som 4. generation i en familie, der viderefører slagterfagets stolte traditioner, har han en viden og en erfaring, der sikrer kunderne et meget højt kvalitetsniveau. Han kender sine kunder, deres forventninger og deres uudtalte ønsker. Her et eksempel; I slagterens topmoderne webshop får man ikke alene mulighed for at købe en fix og færdig, velsmagende indbagt mørbrad. Man får også oplyst, at morkelsauce eller portvinssauce vil smage godt til. På samme måde gøres kunden diskret opmærksom på, at kartoffelmos eller kartoffeltærte vil være gode ledsagere til den braiserede steg, som kunden, hvis ønsket, kan få leveret direkte til sin arbejdsplads.

Denne visionære slagter tør definitivt prøve nye ting. Han tør gå nye veje, åbne ny butik og investere massivt i nye produktionslokaler. Det kræver et stort mod, specielt i en tid hvor den økonomiske krise kaster mørke skygger over landet. Jan Lund skaber arbejdspladser – hele 30 stk. Han gør det så godt, at han sammen med sine dedikerede medarbejdere producerer og sælger til andre butikker. Han skaber ganske enkelt vækst i Danmark.

Det gør han, fordi han har fantasi til at forestille sig, at tingene kan være anderledes. Han kender sine kunder og ved, at de forventer den højeste kvalitet. Derfor køber han bl.a. hele slagtekroppe, som krogmodnes, og han kan levere alle tænkelige udskæringer, hvilket i dag efterhånden er en sjældenhed.
Landbrug & Fødevarer kårer hvert år Danmarks bedste slagter med Slagterprisen. I år går den til Slagter Lund på Frederiksberg og i Torvehallerne, fordi Jan og hans team på forbilledlig vis forener tradition og fornyelse i deres butikker.

Tillykke med prisen!
Landbrug & Fødevarer

 

 

Se link til pressemateriale samt andre links i bunden af siden.

 

En slagter, der flytter grænser og gør en forskel

 

  

Der findes en slagter, der er forud for sin tid. En slagter fra fremtiden, som hele tiden fornyr sig uden at forlade sine rødder. En slagter, hvor man kan købe en god bøf kl. 23.59 lørdag aften – og spise den på stedet i selskab med andre. En slagter, der er tro mod kødet og har iscenesat sin butik til at være en oplevelse for alle sanser. En slagter, hvor ALT er gennemtænkt og intet overladt til tilfældigheder. En detaljens mester. En slagter, der har sat overliggeren helt oppe i skyerne, men alligevel altid har bevaret begge ben på jorden.

En slagter, der har investeret blod, sved, tårer og masser af penge i fremtidens butik. En slagter, der ved, hvad det vil sige at arbejde en vis del ud af bukserne for at få tingene til at lykkes. En slagter, der kender vejen til succes. Og ved, at det ikke er en dans på roser. At man må yde, før man kan nyde. En slagter, der har formået at blive det daglige indkøbssted for kvarterets beboere - også børnefamilierne.

 

En visionær slagter, der er lavet af det helt rette stof. En slagter, hvor konceptet bare spiller og oser af menneskeligt overskud. En slagter, folk taler om. I og uden for branchen. Herhjemme og ude i verden. En slagter, der har været rost i de nationale dagblade såvel som det internationale og toneangivende magasin Wallpaper – side om side med Noma. En slagter, der ikke er bange for at træde, hvor ingen har trådt før. En slagter, der går forrest og har fat i en bred kundekreds. En slagter, der har flere ben at stå på og flere måder at ramme spisebordet på. En slagter, der sælger kød til både hverdag og weekend. Til frokost og fest.

En slagter, der får ting til at ske og møder sine omgivelser med en sjælden varme og åbenhed. En slagter med en smittende gejst og energi. En slagter, der vægter økologi og har fået sine varer på hylderne ude i supermarkederne. En slagter, der i 2006 vandt Slagterprisen som slagtermester i SuperBrugsen, men i dag har sin egen butik på Østerbro. En slagter, der er indbegrebet af faglig stolthed, kvalitet og nytænkning. En, der ikke er bange for at tænke stort og drømme om butiksåbninger i London, New York og Paris og heller ikke er bange for nye samarbejdspartnere og nye udvidelser, så Gourmandiets berøringsflade med forbrugerne bliver større og større.

 

Kort sagt: En slagter, der flytter grænser og gør en mærkbar forskel. For sine ansatte. For sine kunder. Og for branchen. Slagtermester Peter Steen fra Gourmandiet på Østerbro i København modtager Slagterprisen 2011, fordi han har gjort en ekstraordinær indsats for at nytænke faget og føre slagterbutikken ind i fremtiden.

Tillykke Peter!

 

Pressemateriale, pressebilleder og slagterprislogo til download

Begrundelse for Slagterprisen 2011

Pressemeddelelse, Slagterprisen 2011

Faktaark, Slagterprisen 2011

Slagterprisens Hall of Fame (tidligere Slagterprisvindere).

Se filmen om Slagterprisvinderen Peter Steen Gourmandiet her.

Læs mere om Gourmandiet.

 

Se link til pressemateriale og billeder samt andre links i bunden af siden

Ingen kunder - kun gæster

Modtageren af Slagterprisen 2010, Slagtermester Brian Christiansen hos Dalgaard i Hørsholm - har ingen kunder. Kun gæster. Og de bliver forkælet fra det øjeblik, de træder inden for i butikken i Hørsholm indtil, de med et smil på læben forlader den igen. For her oser det virkeligt af ægte kærlighed til det at sælge kød.



Duften, stemningen og udvalget er rent slik for alle sanser. Levende lys, håndplukkede råvarer og det ypperste oksekød og svinekød fra udvalgte producenter. Hjemmelavede specialiteter som røgvarer, pølse- og pålægsprodukter, masser af smagsprøver, selvbetjening og en stor, flot slagterdisk. Weekendmenuer lige til at tage med hjem og en kompetent og nærværende rådgivning - alt dette viser ikke bare en unik forståelse for kundernes behov i lokalområdet, men er med til at gøre dette års vinder til en slagter med mod på konstant udvikling.



Med nogle meget stærke og visionære holdninger til det at sælge kød har slagtermesteren fra Dalgaard skabt en ny platform for slagterfaget. Den kompromisløse tilgang til kvalitet og den helt unikke forståelse for kundernes behov gennemsyrer alt. Der arbejdes således kun med de allerbedste råvarer, og der sættes en ære i altid at være på forkant og først med nye og spændende produkter. Derfor er samtlige medarbejdere også opdateret på den sidste nye viden om produkter, tilberedning, sammensætning af menuer, ernæring og ikke mindst forståelse for kundernes forskellige behov. De ansatte motiveres og udvikles således hele tiden, og man gør alt for at skabe og støbe dygtige slagterelever, der kan bære kulturen videre.



Men lysten til at sætte dagsordenen stopper ikke her. For 4 gange om året udsender Dalgaard magasinet for livsnydere 'meget & mere', der bl.a. går bag om kødet og sætter ord og billeder på det gode måltid. Magasinet er spækket med spændende baggrundsfortællinger om leverandører og produkter, så læseren kan komme helt tæt på kødets oprindelse og kvalitet. Det er tiltag som disse, der er med til at løfte hele branchen.



Slagtermester Brian Christiansen fra Dalgaard Supermarked i Hørsholm modtager Slagterprisen 2010, fordi han i tæt samarbejde med resten af butikken har formået at løfte overliggeren for det gode kødsalg og ændre hele den måde, branchen møder kunderne på. Brian og hans team har således taget et væsentligt ansvar og sat handling bag holdning ved dag ud og dag ind at arbejde benhårdt for at videreudvikle slagterfaget.



Tillykke. I er med til at løfte hele slagterfaget.

Kontakt:
Pressemedarbejder Miriam Lykke Schultz
Landbrug & Fødevarer
Mobil: 41 26 77 87
E-mail: msc@lf.dk

Chefkonsulent Torben Blok
Landbrug & Fødevarer
Mobil: 29 61 69 34
E-mail: tob@lf.dk

Landbrug & Fødevarer repræsenterer landbruget og fødevareerhvervet i Danmark. Organisationen er resultatet af en fusion mellem Landbrugsraadet, Danske Slagterier, Dansk Svineproduktion, Dansk Landbrug med Dansk Landbrugs Medier og Dansk Landbrugsrådgivning, samt væsentlige dele af Mejeriforeningens aktiviteter. Landbrug & Fødevarer repræsenterer Danmarks største kompetenceklynge med 150.000 beskæftigede og en samlet eksport på mere end 100 mia. kr. årligt. 


Begrundelse for Slagterprisen 2010 (Word) 

Pressemeddelelse, Slagterprisen 2010 (Word) 

Faktaark, Slagterprisen 2010 (Word) 

Pressemateriale og pressebilleder til download, Slagterprisen 2010 

Videoklip med Slagterprisvinder 2010 

Slagterpristrofæ 2010

Billeder fra Slagterprisoverrækkelsen 2010
   


   

Superslagteren fra Salling Super

Et besøg hos slagteren i Salling Super i Århus er en totaloplevelse. Her bliver der med udgangspunkt i høj kvalitet og godt håndværk taget hånd om hele den gastronomiske oplevelse. Slagtermester René Martinussen fra Salling Super er vinderen af Slagterprisen 2009. I hans butik rådgives der om alle måltidets facetter fra forret til dessert, fra kød til charcuteri og fra ost til flødeis. Det er 10. gang at Slagterprisen uddeles, denne gang til en usædvanlig moderne repræsentant for slagterfaget.

Når klokken nærmer sig spisetid kimer telefonen hos slagtermester René Martinussen i Salling Super. Det er kunder, som står midt i madlavningen, der har brug for gode råd og vejledning. Hvad var det lige stegetiden var? Var det portvin eller sherry, der skulle på panden? Hvilken temperatur skal cognacen have, når fignerne skal flamberes? Det er en selvfølge, at de gode kunder får det direkte nummer til René Martinussen og hans medarbejdere, som har alle svarene på rede hånd.

- Omkring 18-tiden begynder min telefon som regel at ringe, for jeg giver glad og gerne mit visitkort til de kunder, som er i tvivl om tilberedningen af måltidet. Jeg vil jo nødig have, at det gode kød ender som er stykke kul hjemme på spisebordet. En dårlig oplevelse kan overskygge mange gode, så det er vigtigt for os, at kunden får en god oplevelse hver gang - og at hele måltidet bliver en succes, siger slagtermester René Martinussen.

Slagterafdelingen i Salling Super i Århus er en afdeling, der oser af kvalitet hele vejen rundt, med vægt på dansk kvalitet. Montrerne bugner af Antonius svinekød, økologisk Limousine oksekød, kalvekød på kontrakt, fersk vildt og lammekød fra Kongenshus. Og når det kommer til charcuterivarer, så fører René Martinussen et stort sortiment fra de bedste kolleger i branchen, inkl. Peter Aalbæk, Slagter Munch, Fanøslagteren og Leif Laustsen i Assens. Særlig stolt er René Martinussen af sit Salling kødkvæg, som udvælges i personligt samarbejde med erfarne indkøbere.

Når man kommer ind i René Martinussens butik i kælderen under Salling i hjertet af smilets by, oser der af kvalitet og faglig stolthed. Her har man taget et meget bevidst standpunkt om kun at levere den bedste kvalitet gennem fokus på lokale leverandører, dyrevelfærd og økologi. Hos René Martinussen kan man altid få at vide, hvor kødet stammer fra og hvordan dyrene har levet - og kan få en præcis vejledning i hvordan kødet tilberedes bedst muligt - for sig eller i sammenhæng med måltidets øvrige dele.


- René Martinussen modtager Slagterprisen 2009, fordi han med en usædvanlig varme og et brændende engagement slår på tromme for den danske kvalitet og konstant gør en indsats for at udvikle slagterbranchen og fremme dens mangfoldighed til glæde for kunder, kolleger, elever og andre i branchen. Renés fokus på forholdet til små kvalitetsproducenter og engagement på uddannelsesområdet gør ham til et fremragende repræsentant for det moderne slagterfag, siger Torben Blok fra Danish Meat Association, der står bag Slagterprisen.

René Martinussen er en passioneret slagter, hvis hjerte inderligt banker for slagterhåndværket og som er lavet af det stof, der inspirerer og motiverer. Med sin blotte tilstedeværelse og dynamik er han med til at gøre alle bedre og så er han en sand feinschmecker, der af kolleger bliver beskrevet som fagmand til fingerspidserne. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at tre af hans elever har vundet Danmarksmesterskabet for detailslagterelever ligesom to af hans elever har været med i Food Fighter projektet.

Det er 10. gang at Slagterprisen uddeles af Danish Meat Association.

Begrundelse for Slagterprisen 2009 

Pressemeddelelse 

Artikel om Slagterprisvinderen 2009 

Faktaark 

Se videoklippet med Slagterprisvinderen 2009 

Billeder fra kåringen af Slagterprisvinderen 2009 

Slagterprisvinder overrasket med kage og champagne 

Om Slagterprisen 2009


Yderligere oplysninger:
Kommunikationsrådgiver Thomas Mark
E-Mail: thm@marklindberg.dk  
Mark, Lindberg & Partners
Tlf. 30 31 71 42

Alternativt:
Chefkonsulent Torben Blok
Danish Meat Association
Tlf. 29 61 69 34
E-mail: tob@lf.dk

Om Danish Meat Association:
Danish Meat Association (DMA) er fælles faglig og administrativ enhed for de tre brancheorganisationer Danske Slagterier, Kødbranchens Fællesråd og Det Danske Fjerkræraad. DMA løser opgaver for de tre brancheorganisationer inden for en lang række områder bl.a. forskning og udvikling, fødevaresikkerhed, veterinært beredskab, åbning af nye markeder, afsætningsfremme, administration og økonomi samt kommunikation. Læs mere på: www.lf.dk.

Slagterprisen financieres af Svineafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden


 

Læs også: Begrundelse - Slagterprisen 2008 

Læs også: Pressemeddelelsen om Slagterprisen 2008 

Billeder fra kåringen af Slagterprisvinderen 2008


Slagter med overskud til udvikling

Danish Meat Association har for niende gang uddelt Slagterprisen. Rikke og Henrik Christiansen, Fanøslagteren, er modtagere af Slagterprisen 2008. De driver deres slagterforretning på 13. år, og har 12 ansatte i butikken. De har specialiseret sig i fremstilling af hjemmelavede kvalitets-produkter, hvor råvarer og håndværkstraditioner kommer i første række. Det gælder bl.a. Fanøskinken, der tørsaltes, krydres med bl.a. nelliker, hvidløg og peber, og efterfølgende røges. Et andet kendt produkt er Fennikelpølsen, som er en grov, håndhakket spegepølse, der som navnet siger, er krydret med fennikel samt bl.a. med paprika og hvidløg.

Henrik Christiansen prioriterer at give sin viden og håndelag videre til næste generation. 12 elever er udlært i butikken indtil nu, og yderligere tre er undervejs. Samme åbenhed gælder kunderne, som kan både hygge sig med en kop kaffe eller kakao, og få en faglig snak i butikken, mens de venter på specialiteter som Fanøskinke, Fennikelpølse, fedt på glas, ølpinde og Fanø smørrebrød.


- Rikke og Henrik Christiansen får Slagterprisen 2008, på grund af deres usædvanlige åbenhed og faglig stolthed, og fordi de har modet og overskuddet til at udvikle slagterfaget og skabe en ny og inspirerende platform for slagterfaget, siger Torben Blok, DMA, der står bag Slagterprisen.


 

Danmarks bedste slagter holder til i Skagen

Spørger man kunderne, hedder landets bedste slagter Jens Munch. En ildsjæl og fagmand til fingerspidserne, som brænder for fagets fremtid.
 

Læs også: Begrundelse - Slagterprisen 2007 

Læs også: Pressemeddelelsen om Slagterprisvinderen 2007 

Se billeder fra kåringen af Slagter- og Kantineprisvinderen 2007 

Se billeder fra Fødevareminister Hans Christian Schmidts besøg hos Slagter Munch

Fakta om Slagterprisen 2007

Slagtermester Jens Munch og hustru Gurli Munch
Slagtermester Jens Munch modtager Danish Meat Associations Slagterpris 2007. Dermed er det en kendt og agtet fagmand, som gennem mange år har været med til at sætte standarden for god kvalitet og høj faglighed i slagterbranchen, som modtager prisen.

Når man træder ind af døren hos Slagter Munch i Skagen, mødes man af duften af nyrøgede varer og synet af et stort og indbydende udvalg af varer. Hjemmelavede spegepølser, rullepølser, pølser, leverpostej og sådan kan man blive ved. For ikke at glemme Skagen-skinken som Jens Munch fik Slagterprisen for i 2003. Også udvalget af ferske udskæringer er imponerende og i orden. Her går ingen forgæves.

Forbrugernes valg
- I år er kandidaterne til Slagterprisen udpeget på en ny måde - for første gang har vi spurgt forbrugerne til råds om, hvem de synes er Danmarks bedste slagter. Der var mere end 13.000 som afgav deres stemme, og en pæn del af dem stemte på Jens Munch, fortæller Torben Blok, Danish Meat Association.

- Nogle af de begrundelser forbrugerne gav, var bl.a. "tiltalende flot butik der emmer af kvalitet", "altid friske varer af høj kvalitet", "god blanding af traditionelle og ny slagtervarer" og "høj faglig betjening". Og sådan kunne vi blive ved, siger Torben Blok. 

Butikken: Slagter Munch Skagen
Jens Munch har i mange år løftet overliggeren for udsøgt kvalitet i slagterbranchen og formået at gøre et besøg i butikken til en sanselig og hyggelig oplevelse. Når man åbner døren til Slagter Munch, mærker man straks den faglige stolthed. Øjne og næse bliver forført af udsøgte varer som hjemmelavede spegepølser, rullepølser, leverpostej og flotte udskæringer og nye spændende retter. 

Får man lyst til selv at smage Jens Munchs produkter, men synes at Skagen ligger lidt langt væk, er der hjælp at hente - Slagter Munchs produkter kan købes i en del butikker landet over.

Prioriterer slagterfaget
Ud over at drive én af Danmarks bedste slagterbutikker, sørger Jens Munch også for at videregive sin høje faglighed til næste generation.

Selv om hans butik ligger længst mod nord i landet, har han i øjeblikket seks elever i butikken, der vil lære af mesteren selv.

Tillige har han indvilget i at være dommer ved Danmarksmesterskabet for slagterelever 23. marts i Ålborghallen.

En fagmand til fingerspidserne som slagterfaget kan være stolt af og kunderne er glade for at handle ved.

Slagterprisen uddeles af Danish Meat Association (DMA). I år er det forbrugerne, der har afgjort hvem der skulle kandidere til prisen. Ud af de 16 regionale favoritslagtere udvalgte en dommerkomite af fagfolk tre kandidater til den afgørende runde. Og her var det altså Slagtermester Jens Munch, som i tæt konkurrence med sine dygtige kollegaer løb af med sejren. Udover hæderen og æren fik Jens Munch en skulptur af kunstneren Louise Hindsgavl samt en studierejse til Thailand.

 

Begrundelse for Slagterprisen 2006

Slagterprisen 2006 går til slagtermester Peter Steen Jensen, SuperBrugsen på Islands Brygge i København

Årets prismodtager er en slagter, der ikke finder sig i noget. For hvis man ikke er tilfreds med tingenes tilstand, så må man lave dem om. Og det gør han så.

Lad mig give et eksempel. Når flere og flere supermarkeder vinker farvel til slagteren, er det så ikke bare tidens udvikling? Hvis du spørger slagtermester Peter Steen Jensen, er svaret nej. Han har taget kampen op og fået slagteren tilbage. Ikke bare i en eller to, men i hele fem SuperBrugser. Vel at mærke i løbet af bare 3 år! 
  
Ikke alene har han formået at vende en udvikling. Han har også gjort det på en ny måde. Peter Steen Jensen ansætter slagtersvendene hos sig selv og præger dem med sine holdninger til kvalitet, faglighed og nytænkning. Når de er flyveklar, får de lov at genåbne slagterafdelingen i en butik. Skulle der med tiden gå for meget onsdag og rutine i hverdagen, kan man få luftforandring i en anden butik. Og så arbejder man i øvrigt ikke om lørdagen. Der er ikke noget at sige til, at Peter Steen Jensen har en venteliste af slagtere, der gerne vil arbejde hos ham!

 

Peter Steen Jensen tænker nyt. Men han holder også fast i den røde tråd, der binder nutiden sammen med historien. F.eks. har han optrådt på Morgen-tv og lavet gammeldags mad, inspireret af racerkøreren Thorkild Thyrrings bedstefar, som havde 8 slagterbutikker i København i 30'erne. Den tjans skaffede desuden Peter Steen Jensen et job som inspirator på Havreholm Slot. Her underviste han i mad fra før verden gik af lave og stod bl.a. for maden til Statsministeriets globaliseringsmøde.

 

Peter Steen Jensen arbejder på Islands Brygge. Men han ikke kendt som "SuperBrugsens slagter". Spørger man folk på gaden, siger de, at han er "vores slagter". Det er et kvalitetsstempel at kunne stikke ud som person i en tid, hvor butikskæderne fylder så meget, at den enkelte medarbejder let bliver usynlig. Det sker ikke for Peter Steen Jensen - og det skal han have stor ros for.

Slagterprisen 2006 går til en ægte ildsjæl. En stor personlighed. Og en mand som gerne deler sin store viden med omverdenen. 

Klik på linket her for at læse mere om vinderen af Slagterprisen 2006

Klik på linket her for at downloade Peter Steen Jensens fantastiske opskrift på retten, som han tilberedte i Go'morgen Danmark på TV2. (pdf)

Vinderen af Slagterprisen 2005: Irma i kategorien Nytænkning- og Britt Rasmussen i kategorien Faglighed

Begrundelse for Slagterprisen 2005 i kategorien "Nytænkning"
Vinder: Irma, Projekt "Slagterens nye rolle"


I Detailhandlen kigger man på priser med lup. For hver øre tæller i en branche, hvor tilbuddene helst skal være mange og besparelserne store. Irma har dog altid været kendetegnet ved at turde skue lidt længere frem end ugens tilbud. Derfor fortjener Irmas omfattende uddannelsesprogram for slagtere "Slagterens nye rolle" en hæderspris for nytænkning.

 

I takt med at industrien leverer flere og flere kvalitetsudskæringer, der er klar til kølemontren, får slagterne mindre skæretid. Det kunne sagtens give en detailhandelskæde den tanke selv at skære ned. Men sådan tænker man ikke hos Irma. I stedet har man vurderet, at slagterne med fordel kan indtage en ny rolle, der kan bidrage til øget kundeloyalitet og mersalg.

For at ruste slagterne til den nye rolle, har Irma startet en Kokkeskole. Og her mødes Irma-slagtere fra hele Sjælland over potter og pander for at lære at forvandle alverdens udskæringer til spændende måltider. 



Tanken er, at det er lettere at rådgive og inspirere kunden, når man selv har haft opskrifterne i hænderne. Og det ser ud til at lykkes ude i butikkerne. Her har slagterne nemlig forladt skærebrætterne for at stå ansigt til ansigt med kunderne i det daglige. Og det sker lige så tit i grøntafdelingen som ved kølemontren. For efter et besøg på Kokkeskolen tænker man tværfagligt.

Kokkeskolen har nu kørt i 3 år, og Irma har valgt at gå stille med dørene, indtil man var sikker på, at uddannelsen fungerede. Her i 2005 er hold 4 netop startet på deres turnus med 8-10 kursusdage i løbet af året. Sideløbende er der opfriskningskurser for hold 1-3 og som noget nyt en separat linje for frugt og grøntmedarbejdere.

Slagterprisen går til Irma og alle Irma-slagtere, fordi de sammen formår at vende noget, der kunne ligne en trussel til en reel konkurrencefordel, som oven i købet gør den enkelte slagters hverdag mere spændende. Samtidig styrker Kokkeskolen sammenholdet i butikkerne ved at øge det samlede videnniveau.

Vi håber på en klokkeklar succes, der kan inspirere andre til at tænke lige så fremsynet.

Læs mere om vinderen af Slagterprisen 2005 i kategorien Nytænkning.


Begrundelse for Slagterprisen 2005 i kategorien "Faglighed"
Vinder: Slagtermester Britt Rasmussen


Et er at kunne få indbyggerne i nabobyen til at køre nogle kilometer ekstra for at gå til slagteren. Noget ganske andet er at kunne få lystsejlere til at lægge kursen om, bare for at se, hvad slagteren i Faaborg har på menuen. Men det kan årets vinder af Slagterprisen, Britt Rasmussen.

Sammen med sin mand Jørgen har hun opbygget en slagterforretning, hvor netop fagligheden spiller en afgørende rolle. Her er ikke noget at sætte en finger på. Men rigtig meget at blive fristet af. Og det at friste kunderne er en af Britt Rasmussens specialiteter.

Kun ganske få kunder kommer med en færdigskrevet huskeseddel. I stedet får de rådgivning i butikken. For hos Britt og Jørgen skal det være let at gå til slagteren. Kunden skal have fornemmelsen af, at slagteren kan læse tanker, så man ender med præcis det, man ønskede sig uden at have brugt tid på at planlægge og bladre i tykke opskriftsbøger.

I Faaborg køber selv de bevidste forbrugere med god samvittighed hurtigmad hos Landslagteren. De mange forskellige køkkenklare retter, der bare skal have 15 - 20 minutter i gryde eller ovn, har nemlig ingen kedelig bismag af hastværk. De smager af kærlighed. For sådan smager mad, der er lavet af mennesker, som elsker deres fag.

Heldigvis er Britt Rasmussen ikke karrig med at dele ud af sin kærlighed til mad og godt håndværk. Gennem årene har 19 elever haft deres læreplads hos hende og Jørgen. Og parret har stadig kontakt til dem alle sammen!

Sammen med sin mand er Britt Rasmussen også en kendt - og anerkendt - skuemester. Og oveni har hun fundet tid til tillidsposter både i Danske Slagtermestres Landsforening og i bestyrelsen for mad med mere.

Årets vinder er med andre ord en kvinde med mange gryder på ilden. En sand foregangskvinde, som faktisk er den første kvinde i landet, der lod sig uddanne som slagter. Må der komme mange som hende! 

Læs mere om vinderen af Slagterprisen 2005 i kategorien Faglighed.

 



Vinderen af Slagterprisen 2004: Elsebeth og Karsten Bengtsson i kategorien Nytænkning - og Henrik Svanhede i kategorien Faglighed

Begrundelse for Slagterprisen 2004 i kategorien "Nytænkning":
Elsebeth & Karsten Bengtsson, mad med mere, Juelsminde


Danske Slagterier har i år valgt at give årets slagterpris i kategorien Nytænkning til Elsebeth Bengtsson. En kvinde der med stor fantasi og personlighed har udvidet grænserne for, hvad en slagterforretning også kan være.

Det er ikke usædvanligt, at en slagter vælger at pynte sin butik med lidt kunst. Det kan være et oksehovede i bronze over døren eller en porcelænsgris inde i butikken. Men så traditionelt går man ikke til værks i Juelsminde.

I Elsebeth og Karsten Bengtssons forretning troner en yndefuld thailandsk skulptur af en bedende danserinde i den ene side af udstillingsvinduet.

Hun er et smukt symbol på, at her tænker man anderledes. Og samtidig et symbol på den respekt og kærlighed, Elsebeth Bengtsson nærer til mad.

At træde ind i butikken i Juelsminde er som at træde ind i Aladdins fortryllede hule. Alle vegne er der fristelser, farver og dufte. Talrige udskæringer, delikatesser og færdigretter står klar i kølemontren. På kroge hænger eksotiske pølser på række og ostene er hentet hjem fra snart sagt alle verdenshjørner.

Men Elsebeth Bengtssons kreativitet stopper ikke her. Der er vine, fine chokolader, kogebøger og en lille café, hvor gæsterne kan nyde deres frokost eller en eftermiddagssnack. En hel reol er dedikeret til specielle øl. Faktisk er der så mange, at Danske Øl entusiasters hjemmeside henviser til Elsebeth og Karstens butik. Hvor mange slagterforretninger kan mon prale af det?

Det er netop mangfoldigheden, entusiasmen og idérigdommen, Danske Slagterier hylder ved at tildele Elsebeth Bengtsson årets slagterpris i kategorien Nytænkning.

Som medlem af kæden mad med mere lever Elsebeth Bengtsson til fulde op til ideen om at gøre både hverdag og fest lidt mere spændende for kunderne. 

Læs mere om vinderen af Slagterprisen 2004 i kategorien Nytænkning.

Begrundelse for Slagterprisen 2004 i kategorien "Faglighed"
Slagtermester Henrik Svanhede, Dreisler Storkøb, Hjørring


Jeg tror ikke, at det er en tilfældighed, at Danske Slagterier har valgt at bede mig i min egenskab af undervisningsminister om at overrække Slagterprisen 2004 i kategorien Faglighed.

Vinderen, slagtermester Henrik Svanhede, er nemlig en mand, der tager begrebet undervisning endog meget alvorligt.

En lang række danske slagtere kan takke Henrik Svanhede for, at de i dag har håndelaget i orden. F.eks. er Danmarksmesteren 2003 oplært af Henrik Svanhede.

I den 45 mand store slagterafdeling i Dreisler Storkøb i Hjørrring er der altid 6 -8 elever under oplæring. Lige for tiden er der faktisk 11. I løbet af praktiktiden når de hele vejen rundt i butikken, inklusiv det spændende pølsemageri som Henrik Svanhede har gjort til en af afdelingens specialiteter.

Når man tager en elev, tager man samtidig en ansvar. Og når man er Henrik Svanhede tager man f.eks. ansvar for, at hver enkelt elev kommer rundt i alle hjørner af butikken. Ikke en disciplin bliver sprunget over. Og klarer en elev sig dårligt, er Henrik Svanhede straks rede til at tage halvdelen af skylden. Eleven er jo hans ansvar.

Udover sine egne elever fungerer Henrik Svanhede også som skuemester ved svendeprøver på landets erhvervsskoler.

Henrik Svanhede får prisen, fordi han er faglig til fingerspidserne, og fordi han utrætteligt stræber efter at dele den faglighed med andre.

Under mottoet : Kvalitet er at gøre tingene ordentligt første gang", arbejder han utrætteligt for at gøre hverdagen nemmere for husmødre m/k i Hjørring og omegn. Det fortjener han en pris for! 

læs mere om vinderen af Slagterprisen 2004 i kategorien Faglighed.

 

Vinderen af Slagterprisen 2003: Dansk Supermarkeds projekt 65 KOKKEHUER i kategorien Nytænkning og slagtermester Jens Munch i kategorien Faglighed

Vinderen af Slagterprisen 2003 i kategorien Nytænkning blev Dansk Supermarkeds projekt: 65 KOKKEHUER

Planlægningschef Frank Vestergaard, Dansk Supermarked fik på vegne af 65 KOKKEHUER overrakt et trofæ og en studietur i til udlandet af adm. direktør Anne Birgitte Lundholt, Danske Slagterier.

På Danske Slagteriers slagterkonference den 5. marts i Odense Congress Center, hvor ca. 250 slagtere fra hele landet deltog, blev Slagterprisen 2003 i kategorien Nytænkning uddelt.

Prisen i kategorien Nytænkning går ikke kun til én person, men til 65 slagtermestre hos Dansk Supermarked, som alle er med i projekt 65 KOKKEHUER.

"65 kokkehuer er alt hvad du behøver for at opleve kærligheden i et køkken" - sådan lød det, efter at 65 slagtermestre havde været på inspirationstur til en sydfransk kokkeskole for at opleve glæden ved at lave mad med gode råvarer.

Initiativet til 65 KOKKEHUER skal belønnes på grund af ideen og nytænkningen om at sætte slagteren i fokus. Slagteren skal ikke blot være en slagter, der skærer kød, men også en slagter der kan lave god mad og er klar til at give den gode madoplevelse videre til forbrugeren.

65 KOKKEHUER har været med til at flytte slagterens fokus ud i butikken til kunderne. Det er her, der er brug for hjælp til de mange, der ikke ved, hvad de skal lave til aftensmad. Det er her, 65 KOKKEHUER kan være med til at hjælpe forbrugerne.

65 KOKKEHUER skal også have prisen for at være en aktivitet, der ikke bare er sat i gang, men også bliver tilpasset og udviklet undervejs, så forbrugerne bliver ved med at få den gode madoplevelse med hjem fra butikkerne.

Som en slagtermester sagde fra kurset på kokkeskolen i Frankrig: "Hvis det lykkes mig at formidle alt det, jeg har lært hernede, ud til mine kunder, så står vi stærkt som fag."


Vinderen af Slagterprisen 2003 i kategorien Faglighed: slagtermester Jens Munch, Skagen

På Danske Slagteriers slagterkonference den 5. marts i Odense Congress Center, hvor ca. 250 slagtere fra hele landet deltog, blev Slagterprisen 2003 i kategorien Faglighed uddelt.

Vinderen af Slagterprisen 2003 i kategorien Nytænkning blev slagtermester Jens Munch, Skagen.

Ud over æren fik prisvinderen overrakt et trofæ og en studietur i til udlandet af adm. direktør Anne Birgitte Lundholt, Danske Slagterier.

Faglighed og årets vinder af slagterprisen er to sider af samme sag. Når man træder ind i hans butik, oplever man en lang række spændende produkter fra pølser til færdigretter, men det er ikke kun derfor, Jens Munch skal have prisen

Det skal han have for sit store arbejde med at udvikle Skagenskinken som er et produkt af høj kvalitet, hvor råvarekvalitet, forarbejdning og lagring er styret med stor ekspertise og kvalitetssans.

Danske stjernekokke er gået fra parma eller serrano skinke over til at bruge Skagenskinken i deres restauranter.

Skagenskinken er også blevet opdaget så langt væk fra Skagen som det danske hus i Paris, og der bliver også sendt en del til London for nu bare at nævne nogle af de steder, hvor man sætter pris på fødevarer af topkvalitet.

Jens Munch har gennem mange år været god til at opfange de signaler, der kommer fra de kunder, der handler i hans butik, samt fra det der foregår rundt om i verden.

Han har været foregangsmand for den gode kvalitet og det gode håndværk i mange år, og nu gør udviklingen af et flot produkt som Skagenskinke ham fortjent til at modtage Slagterprisen 2003.

 



Vinder af Slagterprisen 2002 i Nytænkning: slagtermester Allan Krog, Grambogårdslagteren

Det ligger i ordet nytænkning, at man kan - og skal - vente sig noget anderledes, noget ekstraordinært, når Danske Slagterier kårer en vinder af Slagterprisen i kategorien Nytænkning.

Derfor bør det heller ikke komme som en overraskelse, at prisen 2002 går til et specielt koncept, bag hvilket der står ikke én, men tre personer. Men da det nu engang er en slagterpris, vi uddeler, bliver det slagtermester Allan Krog, Grambogårdslagteren, der får prisen.

Vinder af Slagterprisen 2002 i Nytænkning: slagtermester Allan Krog, Grambogårdslagteren

Og så er det op til ham at dele æren med landmand Bjarne Serup Pedersen og mejerist Bernt Stærke, der er de to øvrige deltagere i Grambogård-konceptet.

Grambogård omfatter i dag produktion af mælk, kreaturer og grise, gårdmejeri, slagtehus og slagterbutik. Man varetager således alle produktionsled fra jord til bord. Og det har netop været den grundlæggende idé at skabe en bedre dialog med forbrugerne om produktion og forarbejdning af fødevarer ved at være helt åbne omkring produktionsforholdene.

Det betyder helt bogstaveligt, at man kan gå ud på gården og kikke på grisene, inden man i butikken vælger den flæskesteg, man vil have med hjem.

Selve slagterbutikken er nok et besøg værd. Det er en stor butik, der har alt, hvad man an ønske sig - ikke kun inden for kød og pålæg, men også når det gælder oste- og mælkeprodukter. Det hele er hjemmelavet, flot præsenteret og med et udvalg, der giver lyst til at købe det hele.

Ud over butikken leverer Allan Krog anretninger ud af huset og har desuden skabt et stort engrossalg på sin kompromisløse holdning til kvalitet. Grambogård blev således i 1999 af Magasin kåret til "årets leverandør".

Grambogårdslagteren arbejder til stadighed med at udvikle nye produkter og forbedre de bestående. Han kunne fx som den første i Danmark tilbyde GMO-frit svinekød.

Men ikke nok med det. På den anden side af gaden er den tidligere købmandshandel nu fyldt med specialiteter inden for områder som øl, vin krydderier mv.

Vinder af Slagterprisen 2002 i Faglighed: slagtermester Hans Skuldbøl, Kvickly Ringkøbing

Vinderen af Danske Slagteriers Slagterpris i kategorien Faglighed skal ikke bare være faglig kompetent. Vedkommende skal stå ved sin faglighed og være klar til at lade dem afprøve når som helst.

Det lever prisvinderen 2002 til fulde op til. Som alle andre slagtere stiller han sin kunnen til skue i kødboksen. Men kunderne hos vores vinder kan også følge med i, hvordan produktionen foregår, fordi produktionslokalerne er flyttet ind i butikken.

Vi fandt vores vinder af Slagterprisen i Faglighed i Ringkøbing. Her har slagtermester Hans Skuldbøl sit virke i en nyindrettet slagterafdeling i Kvickly.

Orden. Det er det første ord, der falder én ind, når man kommer ind i afdelingen. Orden - både i boksen, i den betjente afdeling og i produktionslokalet. Her har man virkelig forstået at få noget godt ud af at fjerne væggene og få en god kontakt med kunderne. Det er tydeligt, at personalet er meget bevidst om, at kunderne kan se, hvad de laver og tilrettelægger deres arbejde derefter.

Personalets positive indstilling er i høj grad Hans Skuldbøls fortjeneste. Han har udarbejdet handlingsplaner for hver enkelt medarbejder, og han har det krav til sig selv som leder, at alle trives og har den arbejdsglæde, der skaber et godt resultat.

Og resultatet er godt. Den betjente disk bliver brugt på flotteste vis med meget fine udskæringer af rå, marinerede og indbagte produkter. I boksen præsenterer varerne sig meget flot med en høj standard på udskæringerne og flot brug af bakker.

Det kommer ikke Hans Skuldbøl til skade, at han ud over sin faglige dygtighed er kendt som en venlig og konstruktiv person, der lægger vægt på at være synlig i butikken til kundernes store tilfredshed.

Vinder af Slagterprisen 2001 i kategorien Nytænkning: Leif Broe

Vi har heldigvis mange dygtige slagtere i Danmark. Det gælder både blandt de selvstændige slagtere og supermarkedsslagterne.

Derfor har vi også haft mange kandidater til Danske Slagteriers Slagterpris. Og så længe vi holdt os til at vurdere de mere generelle kriterier, der skal være opfyldt for at komme i betragtning, ja så må vi sige, at vi havde en del kvalificerede kandidater.

De har alle sammen en butik med et generelt højt kvalitetsniveau. De præsterer en god skærekvalitet og en ordentlig varepræsentation. De har god bredde i sortimentet, orden i butikken og - i positiv forstand - styr på personalet.

Men for at få Slagterprisen er det ikke nok at være god. Man skal være den bedste.

Inden for kategorien Nytænkning skulle vi til Gentofte for at finde den bedste. Leif Broe's forretning på Gentoftegade er en institution i den del af Københavnsområdet. Men vel at mærke en institution, der fornyer sig.

Leif Broe får slagterprisen for sit store arbejde med at udvikle og tilpasse sin butik til kundernes ønsker og behov.

Det er ikke mindst den nye take away butik, der imponerer og er en egentlig fornyelse. Fra morgenstunden til midt på dagen frembyder den et flot og spændende udvalg af frokostretter. Og fra kl. 16.00 til 20.00 er de afløst af et lige så indbydende sortiment af middagsretter. Det er convenience i ordets bedste betydning. Ja, faktisk tør man næsten ikke bruge det ord om produkter, der i kvalitet er klasser over, hvad man oftest præsenteres for på convenience-området. Her er det de friske råvarer og det gode håndværk i forening, der giver de fornemme produkter, kunderne for længst har lært at skønne på.

Oven i alt det er Leif Broe's slagterforretning en meget flot butik med et fantastisk indtryk af enkelhed og friskhed.


Vinder af Slagterprisen 2001 i kategorien Faglighed: Jens Sørensen

Vi har heldigvis mange dygtige slagtere i Danmark. Det gælder både blandt de selvstændige slagtere og supermarkedsslagterne.

Derfor har vi også haft mange kandidater til Danske Slagteriers Slagterpris. Og så længe vi holdt os til at vurdere de mere generelle kriterier, der skal være opfyldt for at komme i betragtning, ja så må vi sige, at vi havde en del kvalificerede kandidater.

De har alle sammen en butik med et generelt højt kvalitetsniveau. De præsterer en god skærekvalitet og en ordentlig varepræsentation. De har god bredde i sortimentet, orden i butikken og - i positiv forstand - styr på personalet.

Men for at få Slagterprisen er det ikke nok at være god. Man skal være den bedste.

Inden for kategorien Faglighed fandt vi den bedste i Ålborg, nærmere bestemt i Dreisler Storkøb. Om slagtermester Jens Sørensen må vi sige, at han fuldt ud lever op til kriteriet "at have gjort en indsats, der skaber tillid og gode oplevelser for forbrugerne". Jens Sørensen står i spidsen for en usædvanlig præsentabel og ordentlig afdeling med et meget flot og storslået kødoplæg.

Skærekvaliteten er i top, oplægget af kødet i bakkerne er perfekt, og alle etiketter sidder lige og på samme sted på alle pakker.

Det er en meget flot og frisk butik, hvor kødboksen bliver brugt på allerbedste måde. Der er en disciplin og en renhed i kødoplægget, som man skal lede længe efter. Jens Sørensen er en mester i at få kunderne til at føle sig velkomne og at få dem til at føle, at han er der for deres skyld og ikke omvendt, så de trygt kan bede om råd og vejledning hos ham og hans personale.

Og sidst - men ikke mindst er det en fornøjelse at se så stor en afdeling i den grad fungere som et team. Jens Sørensen har et personale på 32, som helt klart trækker på samme hammel og er optaget af at følge den linie, som er lagt. Det er i sig selv en bemærkelsesværdig præstation.



 

Vinder af Slagterprisen 2000 i kategorien Nytænkning: slagtermester Klaus Kjærgaard, Slagter Andresen, Sæby

Klaus er 25 år - han købte slagterbutikken for tre år siden og driver den sammen med sin kone og 4 ansatte.

 

Klaus driver butikken på den måde, at den skal være "levende", så man får en oplevelse ved at være fast kunde hos ham og finder ny inspiration til middagsbordet.

For ca. 1½ år siden besluttede han at gå over til kun at sælge økologisk kød. En stor beslutning i betragtning af butikkens placering i en mindre nordjysk by. Også dette tiltage er lykkedes for ham.

Han sætter meget gerne nye ting i gang - også selv om der skal bruges mange ressourcer på at få gang i tingene - for eksempel nye udskæringer, pølsemagerivarer, produktudvikling, færdigretter, take-away o.s.v.

Klaus stiller op, når som helst der er bud efter ham for at få ham til at komme ud og fortælle om slagterfaget - det være sig på tekniske skoler, husmoderforeninger, inspirationsgrupper m.v. Men først og fremmest er han og hans personale altid klar til at tage en snak med kunderne i butikken om, hvad de ønsker af specialudskæringer m.v.

Og som hans kone, Karina, siger: "Der skal mere end en fødsel til at drive ham væk fra butikken".

Vinder af Slagterprisen 2000 i kategorien Faglighed: uddannelsesleder Bent Dahl, Slagteriskolen, Holstebro Tekniske Skole

Bent Dahl har gennem mange år kæmpet for fagligheden i slagterfaget både som aktiv debattør i slagterfaggrupper og som uddannelsesleder på slagteriskolen i Holstebro.

 

Bent Dahl sætter en ære i, at eleverne - både på skolen og hjemme i butikkerne - får de bedst mulige vilkår. Allerede ved deres første møde med Bent Dahl bliver de klar over, at faglighed og slagterstolthed har førsteprioritet - slagteruddannelsen er ikke 'bare' noget, man tager. Det er en uddannelse, hvor det gode håndværk er i højsædet.

Eleverne oplever, at skærekvalitet og præsentation af varer m.v. ikke kommer af sig selv, men at der skal arbejdes for det.

Er der brug for faglige råd og kyndig vejledning går man aldrig forgæves til Bent Dahl - heller ikke, når svendeprøven er overstået!